Eugen Tomac, eurodeputat și președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), a detaliat, miercuri, stadiul petiției „România merită în Schengen”, cu o zi înainte ca în plenul Parlamentului să fie dezbătută propunerea de Rezoluție referitoare la spațiul de liberă circulație a Uniunii Europene, document elaborat la solicitarea societății civile românești.
Eurodeputatul Eugen Tomac a elaborat mesajul pe care l-am transmis miercuri, în plenul Parlamentului de la Strasbourg, în cadrul dezbaterii propunerii de Rezoluție referitoare la aderarea la spațiul Schengen. Un document ce a fost elaborat la solicitarea societății civile românești.
Potrivit europarlamentarului, textul Rezoluției cuprinde un alineat esențial și le mulțumește tututor colegilor eurodeputați care au susținut amendamentul propus de Traian Băsescu, care a solicitat Parlamentului European să intervină în procesul pe care eu l-a deschis la CJUE împotriva Consiliului UE.
„Neacceptarea României în spațiul de liberă circulație a Uniunii Europene este o ilegalitate ce trebuie corectată. Rezoluția pe care o vom vota mâine este un document cu valoare istorică, este primul pas spre normalitate, spre revendicarea unui drept ce ni se cuvine de peste un deceniu”, a transmis Eugen Tomac.
Eugen Tomac a dat în judecată, pe data de 6 februarie 2023, Consiliul Uniunii Europene pentru blocajul generat de Austria împotriva României în procesul de aderare la spațiul Schengen. Acțiunea declanșată de Eugen Tomac a fost depusă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, „având calitatea de reclamant neprivilegiat”.
„Mesajul celor peste 50 de mii de români care au semnat Petiția „România merită în Schengen” nu a rămas fără ecou. În mod sigur vom reuși să ne facem singuri dreptate acolo unde Guvernul nu a fost în stare. România va fi în Schengen!”, a precizat Eugen Tomac.
Europarlamentarul a anunțat luna trecută că a depus, la Bruxelles, petiția prin care se solicită ca Parlamentul European să intervină în procesul deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene în chestiunea aderării României la Schengen.
„Pentru că doar determinarea noastră, a românilor, ne poate face dreptate, am mai făcut un pas în demersul pe care l-am inițiat la Curtea de Justiție a UE în chestiunea Schengen. Ieri (1 iunie – n. red.) am depus, la Bruxelles, petiția prin care cerem Parlamentului European să intervină, în calitate de reclamant privilegiat, în procesul pe care l-am deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Am depus, de asemenea, împreună cu documentele necesare, și dovada celor peste 50.000 de semnături adunate în favoarea acestei inițiative. Parlamentul European, în calitate de reclamant privilegiat, are forța necesară pentru a ne ajuta să câștigăm acest proces atât de important pentru noi. Nu am fost singur. I-am avut alături, în mod simbolic, pe toți cei peste 50.000 de români care au semnat petiția. Le mulțumesc tuturor și fiecăruia în parte!”, transmite liderul PMP.